Generátory dusíku zvyšují zisk vinařů
V průběhu výrobního procesu je důležité ochránit víno před stykem s kyslíkem. U již hotového vína chrání dusík jeho chuť a prodlužuje jeho životnost.
Přítomnost kyslíku podporuje růst kvasinek a aerobních bakterií, které mohou způsobit změnu aroma, barvy a chuti vína, případně jeho úplné znehodnocení. Dusík minimalizuje přítomnost kyslíku obsaženého ve vzduchu, chrání chuť a výrazně prodlužuje záruční dobu vína. Na rozdíl od argonu může být dusík použit pro dlouhodobé odvzdušnění skladovacích tanků a je proti argonu cenově výhodnější.
Dusík je podobným způsoben využíván i v pivovarech a velkých restauracích. Pokud by vás zajímal tento způsob využití, najdete více informací v tomto článku .
Existují dva základní způsoby dusíkového hospodářství. Tradičně byl dodáván v tlakových láhvích, nově si ho může každý vyrobit sám pomocí generátorů dusíku. Generátory dusíku mají oproti tlakovým lahvím nižší provozní náklady, dusík je k dispozici kdykoliv a odpadá nutnost manipulovat s těžkými a nebezpečnými tlakovými lahvemi.
Návratnost investice do generátoru dusíku je závislá na objemu jeho spotřeby. V reálných podmínkách se v porovnání s tlakovými lahvemi zaplatí za 1–3 roky. Více informací o jednotlivých typech generátorů dusíku, jejich vlastnostech a výhodách si můžete přečíst zde .
Dusík je při výrobě vína využíván v celé řadě procesů.
Proces | Využití dusíku |
Fermentace | Promíchání moštu |
Výroba | Odvzdušnění |
Výroba | Čištění |
Výroba | Přenos tlaku |
Výroba | Testování membránových filtrů |
Výroba | Odstředivá filtrace |
Výroba | Odstranění alkoholu |
Stáčení | Výplach lahví a sudů |
Stáčení | Sušení |
Stáčení | Plnění |
Stáčení | Korkování |
Skladování | Ochranná atmosféra (víno i mošt) |
Prodej | Stáčení vína |
Dusík může být použit i ve směsi s CO2, ve které zabraňuje, aby víno získalo plochou chuť a ztratilo buket.
Generátory dusíku jsou využívány vinaři na celém světě již desítky let. Pomáhají jim dosahovat vysoké kvality vína, prodlužují jeho trvanlivost při současném omezení jeho síření, snižují potřebu manuálně náročné práce při maceraci rmutu, umožňují bezproblémové skladování moštu, zajišťují snadné pumpování moštu a vína ve výrobní technologii, lahvování vína i jeho stáčení ve vinotékách.
Využíváte u vás dusík pro výrobu nebo stáčení vína? Na základě dlouholetých zkušeností odborníků v AIR Consult CZ s.r.o. a moderních měřících přístrojů vám pomůžeme vybrat nejvhodnější kompresor generátor dusíku, navrhnout a zkontrolovat rozvody, detekovat a změřit úniky v něm, provést revize nebo vyškolit obsluhu. Snižte své náklady na dusík. Ozvěte se, rádi vám poradíme, jak na to.